Csalik

Vörös trágyagiliszta

Év eleji és év közbeni csalinak a vörös trágyagiliszta tökéletesen megfelel, hidegebb vizeken használta jóval eredményessé teszi horgászatunkat.

A hagyományos földigilisztától eltérően, testük vékony, színűk vörös, mozgásuk fürgébb. Ez utóbbi két tulajdonságuknak köszönhetően, jóval feltűnőbbek is a vízben. Egyesek szerint, még a szaguk is más ez teszi őket különlegesen vonzóvá a halak számára.

Eredményesen horgászhatunk vele keszegre, kárászra, pontyra, sügérre, balinra, compóra, kecsegére sőt még süllő fajtákra is, de gyakorlatilag szinte az összes édesvízi halfajra. A trágyagilisztával az egyetlen probléma, hogy a törpe harcsák is nagyon kedvelik. Használata fenéken, és lebegtetve egyaránt eredményes lehet. A horogra a gilisztát vékony felépítés miatt (persze a horog méretétől függően), csokorban ajánlott felfűzni, ami etetőanyag használata esetén ellenálhatatlan csemgét jelent halaink számára. Fenekező módszer használatakor az így felkínált csalival termetes méretű kárászokra, keszegekre, pontyokra tehetünk szert. Nem ritka, hogy a jellemzően a meder fenekén táplálkozó ponty még úszózással lebegtetve is elkapja. Sokan használják fel az etetőanyag vonzóbbá tételére. Ebben az esetben a gilisztákat darabolva keverik be az etetőanyagba.

A trágyagilisztát bármely horgászboltban beszerezhetjük, de mi magunk is megkereshetjük trágyakupacokban, nagy kövek vagy korhadó farönkök alatt. Véleményem szerint a legegyszerűbb, ha tenyésztjük a kert egy félreeső árnyékos szegletében. Egy nagyobb, árnyékot adó fa alatt válasszuk ki a helyet, melyet ritkán háborgatunk, kivéve gilisztagyűjtés és „etetés” alkalmával. Ássuk fel a földet egy-másfél ásónyom mélyen, a földet ne forgassuk vissza az eredeti helyére, csak azután, miután a frissen lenyírt fű vagy konyhai zöldségek héját közé nem keverjük. Kicsit locsoljuk be a helyet és várjuk meg, míg tömörödik a föld. Ismét lazítsuk fel a földet néhány nap elteltével és egy kis friss élelmet is helyezzünk el a tenyészeten. Vásároljuk meg a tenyészállatokat (két-három doboz giliszta) és helyezzük el őket a tenyészetben. Pillanatok alatt a frissen ásott földbe rejtik testüket és elkezdik a táplálkozást is. Ezt arról vehetjük észre, hogy a zöldséglevelek, vagy gyümölcshéjak eltűnnek a felszínről. Nagyon szeretik állataink a kávézaccot, ami nemcsak táplálja a gilisztákat és szépen gyarapodnak, de meg is keményednek, kapásállóbbá válnak tőle. Táplálékok közül számításba jöhet nyáron a dinnye héja, burgonya és zöldségek héja, frissen vágott fű valamint rothadt gyümölcsök is.

A víz utánpótlást rendszeresen végezzük el, különösen szeles időben és nagy melegben. A túlzott locsolás nem kívánatos, legyünk mértéktartóak, mert saját munkánkat nehezítjük meg azzal, ha sok vizet juttatunk a tenyészetre. A giliszták mélyebbre fognak húzódni és horgászat előtt a begyűjtésük nehezebbé válik. Attól nem kell tartanunk, hogy a giliszták elhagyják a tenyészetet. Érdemes kipróbálni!