Csalik

Kukorica

Kukorica a horgászatban – Felhasználása, receptek, ízek, method technikához

Manapság egy horgászboltban, ha megállunk az etetőanyagok pultjánál, egy hatalmas dilemmával szembesülünk. melyiket válasszuk. Óriási választék van, és már nem csak az ízekben, (ami szerintem több mint 100), hanem a termékek állaga, mérete, felhasználása, kinézete is változik nap mint nap, vagy inkább szezonról szezonra. Egy favorit viszont mindig is ott lesz a boltok polcain, az pedig a kukorica. Egyszerű, gyors, könnyen ízesíthető, de natúr formájában is tökéletes csalogató a horgunkon. Tálalhatjuk horgunkon főzve, szárítva, etetőanyagok elengedhetetlen része, ízesíthetjük főzés közben vagy csak áztatással, s még sorolhatnánk.

A kukorica, mint etetőanyag alapanyag

Leszögezhetjük, hogy minden boltban vásárolt etetőanyag tartalmaz darált kukoricát. Ennek egyszerű a magyarázata. Egy igen olcsón elérhető, tökéletes hordozó anyag, amit még kedvelnek is a halak. Mit jelent a hordozó? A kukorica állagából kifolyólag könnyedén felveszi a vizet, így különböző aromákkal áztatva, vagy főzve, könnyedén ízesíthető úgy, hogy a fontos bel tartalmi anyagokat, vitaminokat, és ásványi anyagokat magában tartja.

Egy egyszerű recept:

Darált kukoricát áztassunk be aromával ellátott vízbe, vagy akár fel is főzhetjük. miután magába szívta, hagyjuk kiszáradni. Így egy tökéletesen aromázott hordozó anyagot kapunk.

Extra ötlet, ha a forralást választottuk, akkor öntsük le a vizet, és azt tegyük üvegbe. Így egy aromával kombinált kukorica levet kapunk, amivel a horgászat során pluszban bekeverhetjük az anyagunkat. így nem csak natúr vizet adunk anyagunkhoz, hanem ízesített, szintén fontos alapanyagokat tartalmazó anyagot kapunk, ami method technikához tökéletes, és igen fogós, ha jó kombinációt alkotunk.

Ha kukoricából készítünk etetőanyagot, amit még pluszban aromával ízesítünk, akkor ugyan ebben az ízvilágban gondoljunk a horogcsalira is. Ugyan ebben a vízben (ha főzzük) helyezzünk el egész kukoricaszemeket is annak érdekében, hogy az etetőanyagunk és a horgon felkínált fűzött kukoricaszemek azonos ízvilágot biztosítsanak. Ha a folyadékot is meg tudunk menteni, akkor még bedobás előtt még be is áztathatjuk a horgunkra fűzött szemeket, így biztos a kapás.

Kukorica a horgon – Method technikával is tökéletes

Ha szemes kukoricát kívánunk vásárolni, akkor kössük fel azt a bizonyost, mivel nem csak a kukoricák méretében van legalább 20 fajta, de ha az ízekben is válogatni akarunk, akkor biztos találunk a hazai piacon körülbelül 100 különböző ízesítést.

3 szem kukoric a amethod kosárban már veszélyes lehet, viszont ellenálhatattlan a pontyok számára.

Mint ahogy feljebb is már írtam, a legjobb, ha azonos ízesítést használunk a horgon, mint ami az etetőanyagunkban van. A száraz kukorica főzése során jo ha figyelembe vesszük, hogy a száraz szemek igen nagy mennyiségben képesek vizet felvenni. Megközelítőleg súlyuk háromszorosát képesek magukba szívni főzés közben, így az arányokra nagyon figyeljünk, nehogy megégjenek a szemek készítésük során.

A szemeket a legtöbb esetben fűzik, akár 3-4 szemet is fel lehet kínálni. Működik a horogra tűzés is, viszont ha szárazabb kukoricaszemet erőltetünk a horogra, akkor meg van az esély a hal leakadására, mivel eltolhatja a kukoricaszem a megfelelő akadást. Így ha horogra tűzést választjuk, puha szemet válasszunk. ha megfelelő az állaga a kukoricaszemnek, nyugodtan tehetünk rá nagyobb szemeket, mivel kapás következtében azonnal „ledobja” magát a horogról, így már egy tiszta akadást kaphatunk.

Ha fűzött kukorica szemekkel horgászunk method kosárral, nagyon pontosan méretezzük a fűzött méretet, hiszen ha nagyon hosszú a fűzésünk, meglehet, hogy nem fogjuk megfelelően sűríteni a method kosarunkat, így dobás következtében szétesik a szerelésünk, így kezdhetjük, előröl a folyamatot.

Kukorica ízek, méretek tekintetében

Manapság már nem tudunk olyan ízhez nyúlni, amit a horgászat ne használna. Lehet édes, savanyú. csípős, vagy extra csípős. Korábban óvatosan használták a hazánkban termesztett erős paprikát, viszont mára már az extra erős chilihez is hozzá nyúlnak a gyártók. Van olyan anyag (már sikeresen használtam) aminek a gyártója kifejezetten kéri, hogy kesztyű használatával keverjük be az anyagot, az erős csípős hatás miatt.

Az egzotikus ízesítések is beértek a horgászatba. már nem csak a vanília édes, hanem a mangó, ananász, banán is megjelentek a piacon. Bizonyos gyártókat még a karácsony is megihletett, azaz mézeskalácsos ízesítést is találhatunk. Persze azért együk hozzá, hogy a legtöbb esetben a mézeskalács azért szerepel az etetőanyag címkén, mert a cukrászipari gyártás során visszamaradt hulladék (minek semmilyen problémája nincs természetesen) tészta kerül feldolgozásra az etetőanyagban. Viszont, ezt az íz világot, a kukorica ízesítésénél is elérhetjük. A már korábban említett főzési technikával minden ízt át tudunk adni a kukorica szemeknek.

Kukoricával fogható halak

Ezt a részt nyugodtan ki is hagyhattuk volna, de azért megérdemel pár sort. Természetesen a békés halak közkedvelt csemegéje a kukorica. Első sorban a pontyokat célozzuk ezzel a horog csalival, de ugyan akkor eséllyel jöhet rá kérész keszeg, busa, és egyéb olyan békés hal, ami pont horgunk közelében keresgél.

Kukorica kombinálása más anyagokkal a horgon

A horgon nem csak a kukoricát ajánlhatjuk fel a pontyok számára, hanem kombinálhatjuk is egyéb anyagokkal. ezek lehetnek más természetes csalik, mint mondjuk a csonti, vagy giliszta, vagy lebegtető anyagokat is használhatunk. A lebegtető anyagokat extra aromával láthatjuk el, így nem csak kiemeljük a horgászat során a horgunkat, ami a method technika egyik legeredményesebb megoldása, hanem extra ízzel még sikeresebben tudjuk a horgunkra csalogatni a pontyokat. Amennyiben hűvösebbre fordul az időjárás, és a vizek is lehűlnek, élő csalival kombináljuk. egy szem kukorica, és 2-4 szem csontkukac csodálatos pontykapásokat eredményezhetnek, ha jó anyaggal csalogatjuk őket horgunk közelébe.